top of page

Hoefverzorging

Zonder gezonde hoeven heb je geen gezond paard. De hoef heeft een invloed op het hele lichaam en systeem van het paard.
Omgekeerd geldt hetzelfde: is je paard niet gezond, dan zie je dit aan de hoeven.
 
Mijn werk en passie bestaat er uit elk paard zijn best mogelijke hoeven te geven, gebaseerd op de hoeven van wilde paarden, maar rekening houdend met zijn leefomgeving en werkomgeving. 
Ik zal nooit ijzers zetten, we leven niet meer in de tijd van het ijzeren wiel. Als tijdens een overgangsperiode bescherming nodig is kan ik je verder helpen met hoefschoenen. Deze bewegen mee met de hoef en kan je ook gewoon weer uitlaten wanneer ze niet nodig zijn. 
 
Hoefschoenen

Mijn werk 

  • Hoefschoenen in alle soorten en maten. Te gebruiken voor medische doeleinden, recreatie en topsport.

  • Momenteel enkel voor vaste klanten

Mijn visie en ervaring

Toen ik mijn eerste paard kocht, werd ik in contact gebracht met een "natuurlijk bekapper". Hij haalde de ijzers er af en kwam elke drie maanden mijn paard bekappen. Ik was telkens gebiologeerd en verheugde mij weken op zijn komst. Wanneer hij er was vroeg ik de oren van zijn hoofd. Wel liep mijn paard telkens erg gevoelig tot mank de eerste dagen na zijn bezoek. Ook ging de vooruitgang erg traag omdat de man niet vaker dan elke drie maanden kon komen. Ik wist er niet veel van, maar ik wist dat ik verder moest zoeken. Een jaar later kwam ik op een paardenfokkerij in Frankrijk terecht, waar alle paarden gehouden werden volgens het Paddock Paradise systeem, en natuurlijk bekapt werden door twee bekappers met ieder hun eigen methode. De een wat conservatiever dan de ander. Ik heb met hen allebei een jaar meegelopen en gestudeerd. We bekapten vooral met de methode van Pete Ramey, waar ik ondertussen zowat alle dvd's en boeken van heb doorspit. Na een tijdje begon ik zelfstandig een aantal van de paarden op de fokkerij te bekappen, alsook een aantal paarden van mijn medestudenten.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omdat ik niet wil blijven hangen bij één methode ben ik me ook gaan verdiepen in Jaime Jackson en de ABC-Natural Trim. Een nadeel hiervan vind ik dat al deze mensen leven en werken in droge gebieden in Amerika, waar de ondergrond helemaal anders is dan bij ons. Voor hen is het meer vanzelfsprekend om de hoeven van wilde paarden in Amerika na te bootsen, omdat hun klanten daar ook wonen. Het valt mijns inziens niet te negeren dat wij in België en Nederland onze paarden op gras, mul zand en in de modder moeten houden. We kunnen dus in eerste instantie niet hetzelfde van de hoeven verwachten, zonder de nodige aanpassingen te doen.

 

Ondertussen ben ik ook de manier van werken van Paard Natuurlijk (Hoef Natuurlijk) gaan bestuderen, daar dit een Nederlands bedrijf is. Omdat ik vind dat een hoef bekapper nooit uitgeleerd is zal ik regelmatig daar ook een cursus of bijeenkomst volgen (ik trimde bijvoorbeeld kadaver hoeven op de cursus "Grip op hoeven"). 

Ook bij Heleen Davies volgde ik "Inzicht in hoeven" en de cursus "Onderhoudstrimmen".

En bij de omstreden Dr. Strasser volgde ik een theoretische cursus.

Klik op de foto om de slide show in het groot te bekijken. 

Waarom geen ijzers

Uiteraard kan elk paard zonder ijzers, daar heeft moeder natuur paardenhoeven voor uitgevonden. Hoefijzers zijn nog van het tijdperk waar de paarden enorme afstanden met vrachten moesten afleggen. Karren hadden toen ook ijzeren wielen.. Ondertussen zijn we gelukkig verder geëvolueerd. 

Ijzers verdoven als het ware de voet, omdat hij niet kan uitzetten bij het lopen en de doorbloeding dus ook minder en minder wordt. Zo heeft het paard geen natuurlijke schokdemping meer, wat ook weer pijnlijk is voor de rest van het lichaam. 

Het is dus normaal dat wanneer je de ijzers er af haalt, sommige paarden door een gevoelige periode gaan. Het paard en de hoeven moeten herstellen en sterker worden.

Tegenwoordig zijn er prachtige middelen om die overgang te maken. Kijk bijvoorbeeld naar hoefschoenen, die van flexibel rubber zijn gemaakt net als de banden van de moderne auto!

 

Mijn doel met hoeven is sterke, compacte hoeven, waarmee je over elke ondergrond kan rijden. Dit komt niet enkel uit de trim maar ook voor een groot deel uit voeding en omgeving. Als ik jouw paard(en) kom bekappen neem ik dit allemaal in overweging, en zal ik je helpen bij het maken van eventuele aanpassingen. 

Ik zal altijd kijken naar elk paard individueel. 

Wat ik ook graag doe is héél veel uitleg geven, zodat de eigenaar zelf weet waar hij/zij naar kijkt... en wie weet, zelf tussendoor de hoeven leert bijhouden! 

bottom of page